Dietetyka

Dietetyka jest nauką, która zajmuje się badaniem tego co spożywamy, jaki ma to wpływ na nasze życie i organizm. Analizuje ona składniki pożywienia, które mogą powodować różne choroby i wpływać negatywnie na stan naszego zdrowia. Spożywanie produktów kalorycznych prowadzi do ryzyka pojawienia się takich dolegliwości jak (otyłość, cukrzyca, choroby serca). Nauka ta analizuje także suplementy diety, które zapobiegają powstawaniu różnym chorobom. Spożywanie produktów zawierających błonnik zmniejsza ryzyko pojawienia się nowotworów jelita grubego, a przyjmowanie witaminy C udoskonala zęby i dziąsła. Dla zdrowia niebezpieczny jest zarówno nadmiar , niedobór jak i równowaga pewnych składników diety. Może to prowadzić do takich chorób jak: szkorbut, otyłość, osteoporoza. Należy pamiętać również iż nadmiar środków toksycznych (rtęć, ołów, dioksyny) może prowadzić do śmierci.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s